Några snabba fakta om Katarina Sandling


Jag är en trädgårdsentreprenör som gillar mycket med trädgård. Det är härligt att kunna göra olika saker under året!


Jag kallar mig trädgårdscoach eftersom jag vill använda min erfarenhet som pedagog och coach när jag möter människor i deras trädgårdar.


Min dröm är att fler norrbottningar ska våga grönt och ska veta att vi har fantastiska möjligheter att skapa året-runt-trädgårdar - vi behöver bejaka våra unika möjligheter och sluta jämföra oss med Skåne... (Men jag gillar Trädgårdstider och Pernilla Månsson skarpt.)


Skriva - I love it. Som trädgårdsskribent  har jag förmånen att besöka trädgårdar och få intervjua passionerade människor med massor med erfarenhet av att ha trädgård och av att odla i här i norr.   


Under sommaren arbetar jag också på handelsträdgård, vilket ger fin överblick över växtmaterial som fungerar här uppe. Där får jag ju också träffa mängder med både kunniga och lätt förtvivlade trädgårdsägare, vilket är mycket lärorikt!


Privat har jag byggt upp två egna trädgårdar och i två decennium ökat min kunskap om trädgård med egna studier, vissna misslyckanden och grönskande succéer.


De senaste åren har jag studerat trädgårdsdesign och jag går även förberedande studier för att blir trädgårdsmästare. Parallellt med min studier har jag testat och utformat mina tjänster - så ett stort tack till de kunder som anlitat mig och gett feedback! 

   

Trädgårdstänk och förebilder


 

Min tanke är att trädgårdscoaching ska peppa människor att komma igång med sin trädgård – för så fort de börjar själva kommer de ju upptäcka massor med saker de gillar eller ogillar. Eller så upptäcker de att de är helt andra trädgårdsmänniskor än de trodde! 


Simon Irving var länge trädgårdsmästare på Läckö slott och han menar att det måste finns utrymme för förändring och utveckling när vi designar en trädgård – en slags ”design by gardening”. Jag gillar verkligen det – tanken på att vi naturligt designar vår trädgård när vi testar olika idéer och växter. Därför kan det behövas flexibla designlösningar i början! 


Karin Berglund är en trädgårdsguru som verkligen står upp för att det inte finns några rätt eller fel – vi är våra egna trädgårdar. Det är inte en produkt som skapas och sedan ”är” av sig själv. Hon är journalist i grunden och ser på trädgård som ett sätt att ta tillbaka lite av makten över maten - att odla själv gör att ögonen öppnas för vad vi egentligen vill äta och hur vi vill att det ska ha producerats. Karin upplever trädgård med alla sinnen och på alla sätt; doft, smak, känsel, hörsel, känsloförnimmelser och minnen. 


Yvonne Westerberg, som byggt upp sinnessträdgårdar är inne på samma tema - hur sinnena kan stimuleras och trädgårdsrum byggas för långsiktig hälsa och rehabilitering. Jag vill gärna ta med slutsatserna från miljöpsykologiska studier om hur vi bäst bygger våra trädgårdar så de inger oss lugn och inte skapar stress.


Ulf Nordfjell är en härlig designer som skapar med de växter som trivs här i norr. Med nya kombinationer och annan inramning får han våra härdiga växter att se coola ut. Piet Oudolf använder prärieväxter från bland annat Nordamerika för att skapa svepande stora färgfält av härligt höga blommor och gräs - många av de växter han använder trivs även hos oss i norra Sverige!


Arkitektur och trädgårdshistoria ger ofta grunden för en design. Bebyggelse kring huset , stilen på huset och den ursprungliga tanken kring trädgårdens syfte kan ge värdefulla idéer kring hur allt ska harmonisera - eller kontrasteras. Det viktigaste är ändå att trädgården blir vår egen. Kanske inspireras vi av feng shuins tanke på att olika rum ska symbolisera olika delar av vårt liv, våra relationer och vår strävan? Eller så vill vi bara ha ytor för barnen att leka på. Det finns inga rätt eller fel - kom bara ihåg snöraset och skottningen så inte det vackra krossas under snön! 


Jag uppskattar tanken på att vi kan förstå vår  trädgårdslängtan i skenet av tiden, stora skeenden och händelser.  Jag upplever att jag, som kanske många i min generation, gick miste att lära mig om trädgård och natur och att jag nu försöker ta igen allt. Det gör jag genom att ”leva trädgård” på alla upptänkliga sätt. Det gör mig glad att tänka att jag kan "göra trädgård" på ett hållbart och klokt sätt, och då kommer jag bidra till biologisk mångfald och snällare trädgårdar för både människor och växter.