Några snabba fakta om Katarina Sandling



  • Mångsidig trädgårdsentreprenör
  • Trädgårdsskribent för Trädgård Norr
  • Utbildad pedagog
  • Diplomerad coach


Studier:

Trädgårdsdesign vid Edelviks folkhögskola

Trädgård, odling och natur vid Framnäs folkhögskola

 - samt en ständig förkovran! 


Planerade studier vår och höst 2024:

Grönt kort i fruktträdsbeskärning

Vill du veta mer om att ha trädgård i norr?

Skribenterna i Trädgård Norr besöker trädgårdar från zon 5 och uppåt. 



Trädgårdstänk och förebilder


 

Jag vill peppa människor att komma igång med sin trädgård – för så fort de börjar själva kommer de ju upptäcka massor med saker de gillar eller ogillar. Eller så upptäcker de att de är helt andra trädgårdsmänniskor än de trodde! 


Simon Irving var länge trädgårdsmästare på Läckö slott och han menar att det måste finns utrymme för förändring och utveckling när vi designar en trädgård – en slags ”design by gardening”. Jag gillar verkligen det – tanken på att vi naturligt designar vår trädgård när vi testar olika idéer och växter. Därför kan det behövas flexibla designlösningar i början! 


Karin Berglund är en trädgårdsguru som verkligen står upp för att det inte finns några rätt eller fel – vi är våra egna trädgårdar. Det är inte en produkt som skapas och sedan ”är” av sig själv. Hon är journalist i grunden och ser på trädgård som ett sätt att ta tillbaka lite av makten över maten - att odla själv gör att ögonen öppnas för vad vi egentligen vill äta och hur vi vill att det ska ha producerats. Karin upplever trädgård med alla sinnen och på alla sätt; doft, smak, känsel, hörsel, känsloförnimmelser och minnen. 


Yvonne Westerberg, som byggt upp sinnessträdgårdar är inne på samma tema - hur sinnena kan stimuleras och trädgårdsrum byggas för långsiktig hälsa och rehabilitering. Jag vill gärna ta med slutsatserna från miljöpsykologiska studier om hur vi bäst bygger våra trädgårdar så de inger oss lugn och inte skapar stress.


Ulf Nordfjell är en härlig designer som skapar med de växter som trivs här i norr. Med nya kombinationer och annan inramning får han våra härdiga växter att se coola ut. Piet Oudolf använder prärieväxter från bland annat Nordamerika för att skapa svepande stora färgfält av härligt höga blommor och gräs - många av de växter han använder trivs även hos oss i norra Sverige!


Arkitektur och trädgårdshistoria ger ofta grunden för en design. Bebyggelse kring huset , stilen på huset och den ursprungliga tanken kring trädgårdens syfte kan ge värdefulla idéer kring hur allt ska harmonisera - eller kontrasteras. Det viktigaste är ändå att trädgården blir vår egen. Kanske inspireras vi av feng shuins tanke på att olika rum ska symbolisera olika delar av vårt liv, våra relationer och vår strävan? Eller så vill vi bara ha ytor för barnen att leka på. Det finns inga rätt eller fel - kom bara ihåg snöraset och skottningen så inte det vackra krossas under snön! 


Jag uppskattar tanken på att vi kan förstå vår  trädgårdslängtan i skenet av tiden, stora skeenden och händelser.  Jag upplever att jag, som kanske många i min generation, gick miste att lära mig om trädgård och natur och att jag nu försöker ta igen allt. Det gör jag genom att ”leva trädgård” på alla upptänkliga sätt. Det gör mig glad att tänka att jag kan "göra trädgård" på ett hållbart och klokt sätt, och då kommer jag bidra till biologisk mångfald och snällare trädgårdar för både människor och växter.